Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza pęczak
100 g
grzyby leśne
50 g
marchew
2 szt.
cebula
1/4 szt.
suszone pomidory
kilka szt.
serek kremowy
60 g
wino białe
100 ml
masło
50 g
olej rzepakowy
oregano
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Kaszę pęczak musimy przepłukać wodą przed gotowaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
2
Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory suszone w paski.
Na podgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, marchew, grzyby leśne. Po chwili dodajemy pomidory suszone.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
3
Wypłukany wcześniej pęczak dodajemy do warzyw. Całość zalewamy białym winem.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
4
Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
5
Kiedy wino odparuje, podlewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy i masło.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
6
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 25.09.2015 13:10
SMACZNA KASZA.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak