Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z ciemnych winogron

4.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zastanawiacie się jakie przetwory przygotować z winogron? Postawcie na kompot z winogron do słoika. Zimą będzie jak znalazł do niedzielnego obiadu. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie 4 składniki? Jakie? Przeczytajcie poniżej. 

Składniki:

winogrona 2 kilogramy
woda 3 litry
cukier 150 gramów
sok z cytryny 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z ciemnych winogron

Jeśli macie więcej owoców, może proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Z podanej ilości winogron w tym roku wyszły mi 4 słoiki o pojemności jednego litra.

1. Zacznij od umycia i obrania winogron z kiści. 

2. Przygotuj słoiki. Do wyparzonych włóż owoce. Pamiętaj, aby od góry zostawić trochę miejsca (mniej więcej 2-4 cm). 

3. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i opcjonalnie sok z cytryny. Najważniejsze, aby cukier się całkowicie rozpuścił.

4. Zagotowanym syropem zalej owoce w słoiczkach. Owoce w całości muszą być przykryte syropem.  

5. Słoiki z kompotem z winogron najlepiej zapasteryzować. Możecie zapasteryzować słoiki w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą.

Domowy kompot z winogron zimą, podany do obiadów, smakuje doskonale. Uwielbiają go zarówno mali, jak i dorośli :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.09.2015 12:15
Nie piłam takiego jeszcze :)
mirosława4 22.09.2015 22:02
bardzo lubię taki kompot
marenka 22.09.2015 18:50
ja również takiego kompotu jeszcze nie próbowałam...
marcia7 22.09.2015 17:03
takiego jeszcze nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak