Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kaczki w marynacie limonkowej
2. Piersi kaczki wyciągnij z lodówki przed smażeniem na przynajmniej 1 godzinę, by się ociepliła. Rozgrzej patelnię i połóż pierś skórką do dołu. Smaż ją do 4 minut na każdą ze stron.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Połóż pierś na blaszce i podpiecz ok. 7-8 minut. Wyciągnij na deskę i zostaw 10 minut. Potem pokrój w plastry.
4. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą. Gruszkę pokrój w plastry. Na suchą patelnię wrzuć 1 łyżkę cukru, podgrzewaj aż cukier zacznie się lekko topić, ułóż plastry gruszki i karmelizuj ją krótko, po 1-2 minuty na stronę.
5. Sałatę umyj, osusz i rozłóż na talerz. Posyp ziarnami granatu, połóż gruszkę, piersi kaczki a całość skrop dressingiem.