Przepis i sposób przygotowania na: Pijane pierogi jagodowe
Mąkę wsypac do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiac cisato, dodać jajko i dalej wyrabiać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wpoy. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, można też posypać jagodami