Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne Bolognese
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy sos beszamelowy:
W rondelku roztapiamy 4 łyżki masła, dodajemy mąkę pszenną oraz powoli wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Sos doprawiamy solą oraz mieloną gałką muszkatołową.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy wołowe mięso mielone i delikatnie je podsmażamy.
Podsmażone mięso i warzywa zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Całość mieszamy i dusimy około 20 minut.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i wlewamy sos beszamelowy, tak aby przykrył dno, a następnie układamy warstwami płaty lasagne, sos beszamelowy, sos bolognese oraz mozzarellę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C na około 45 minut.
* Wierzch lasagne posypujemy serem mozzarella. Ja lubię jeszcze położyć na wierzch pomidory krojone wymieszane z ostrą papryką.
Życzę smacznego! :)