Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z szalotką i pesto bazyliowo - selerowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy pesto:
Seler gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Do rozdrabniacza dodajemy 2 ząbki czosnku, listki bazylii i część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko przez chwilę dla odpowiedniego rozdrobnienia. Następnie dodajemy ostudzony i pokrojony seler, starty ser Cheddar, posiekane orzechy włoskie i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko dla odpowiedniego połączenia. Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę, dodajemy ryż i chwilę razem przesmażamy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane pesto, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą w razie potrzeby.
Życzę smacznego! :)