Ciasto cytrynowe z migdałami

Ciasto cytrynowe z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    25 dag
  • żółtko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • masło

    15 dag
  • mielone migdały

    20 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • sok z cytryny

    2 szt
  • mąka

    do posypania
  • grysik

    50 migdałowy
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę i zrobić w środku dołek. Dodać całe jajko, żółtko i szczyptę soli. na brzegach ułożyc kawałki masła. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1h. Do miski wsypać mielone migdały, cukier, skórkę cytrynową i sok. Dobrze wymieszać. Ponmownie wygnieść ciasto, rozwałkować na dwa okrągłe placki. Jedną część położyć na dno tortownicy i podwinąć brzegi. Rozsmarować nadzienie i przykryć je drugim i dobrze przygnieść. Górną część ponakłuwać, polać roztopionymi 2 łyzkami masła i posypać grysikiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat