Przepis i sposób przygotowania na: Tort jeżynowy z bezami
Ten przepis na tort jeżynowy:
- łączy w sobie masę z kwaskowych jeżyn;
- masę kawową;
- ciasto kakaowe.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodny przekrawamy na pół.
Masa kawowa:
Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol.
Masa jeżynowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.
Przełożenie - warstwy po kolei:
Ciasto - masa kawowa - bezy- masa jeżynowa - ciasto - dekoracja dowolna (bezy, jeżyny, borówki amerykańskie).
Tort można obłożyć kremem jeżynowym - wtedy zrób go 2 razy więcej, jak z podanych składników.