Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie z nadzieniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski

ziemniaki 70 dkg
mąka ziemniaczana

farsz

szynka wieprzowa ugotowana 25 dkg
cebula 1 szt
jajko
sól i pieprz

sos

pieczarki 15 dkg
cebula 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
wino białe wytrawne 3/4 szkl
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie z nadzieniem

Kroki postępowania

1
Mięso zemleć w maszynce, dodać zeszkloną cebulę, jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Śląskie z nadzieniem foto
2
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1/4 odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Śląskie z nadzieniem foto
3
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki na które nakładać farsz i sklejać.
Krok 3 - Śląskie z nadzieniem foto
4
Gotowe kluski układać na posypanej mąką desce.
Krok 4 - Śląskie z nadzieniem foto
5
Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, kiedy puszczą sok podlać winem i dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku i smażyć do zredukowania płynu.
Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z pieczarkami. Smacznego :)
Krok 5 - Śląskie z nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak