Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Masło, smalec, cukier, dwa całe jajka i trzy żółtka siekamy nożem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto dajemy na 1godzinę do zamrażalki.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i wymieszaj ciemne z jasnym. Formę ( 25 x 30cm.) posmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułóż połówki śliwek.
Do pozostawionych trzech białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj trzy łyżki cukru. Szprycę cukierniczą napełnij ubitą pianą z białek i wyciskaj dowolny wzorek na wierzchu ciasta.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz 45-50 minut.
Smacznego