Sposób przygotowania

Kapustę sparzyć i obrać liście - odstawić do ostygnięcia.

Ryż gotować 25-30 minut, odcedzić i wysypać do dużej miski aby przestygł.

Kotlety mielone sojowe zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić do spęcznienia, odcedzić i połączyć z ryżem. Można też granulat sojowy zrumienić na oleju.

Cebulę posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać utarte na największych oczkach pieczarki oraz utarty seler i marchew. Podlać odrobiną wrzątku i udusić, a na koniec odparować i ew. lekko podrumienić.
Warzywa połączyć z ryżem.

Posiekać drobno liście selera i koperek - dodać do farszu kiedy ten ostygnie.
Całość doprawić grzybowym sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i zmielonym kminkiem. Farsz dobrze wyrobić i wstawić do lodówki na 2-3 godz do stężenia.

Z liści kapusty odciąć grube nerwy, nakładać farsz i zwijać możliwie ciasno.
Gotowe gołąbki układać jak najciasniej w brytfance na warstwie kapuścianych liści.

Koncentrat pomidorowy doprowadzić gorącą wodą do zupełnie płynnej konsystencji, doprawić pieprzem, sosem sojowym i zalać gołąbki - nakryć warstwą pozostałych liści albo środkiem kapusty pokrojonym w plastry.
Naczynie przykryć możliwie szczelnie i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć termostat na 200*C, dusić ok.75-90 min w zależności od kapusty.
Pozostawić w gorącym piekarniku przez kilka godzin - najlepiej robić to wieczorem, a rano gołąbki są gotowe.

Porada autora

Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.

Komentarze

  • 1
    obraz-281-kopiowanie
    Opublikowano

    Babeczka35

    Smaczne gołąbki.
  • 1
    karlowicz-agnieszka
    Opublikowano

    agaK.

    Fajne, z ryżem brązowym jeszcze nie jadłam.
  • 0
    dscn0385-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    Ja robię ròżne farsze, nie tylko z tradycyjnego ryżu ale tez z różnych kasz.
  • 1
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    pyszne danie do zjedzenia
  • 0
    dyplom
    Opublikowano

    Olaf*71

    Już mi smakują!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !