Przepis i sposób przygotowania na: Sernik chałwowy
Następnie przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć przełożyć do rondelka, dodać kawę i kremówkę. Całość mieszać do rozpuszczenia się chałwy, ale uważać, aby nie zagotować. Następnie ostudzić.
Na końcu przygotować masę serową. Twaróg przecisnąć przynajmniej 2 razy przez praskę, następnie dodać do niego mascarpone, cukier i mąkę. Całość dokładnie zmiksować. Następnie wbić po jednym jajku za każdym razem miksując. Pod koniec delikatnie połączyć z masą chałową.
Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczka i wstawić do piekarnika. Piec najpierw 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.