Królewskie ziemniaki

Królewskie ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1.5 kg
  • rosół z kostki

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • cebula

    2 sztuki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • masło lub margaryna

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • ser żółty

    3 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości około 1/2 centymetra. Zagotować 1 szklankę rosołu z kostki ze szklanką mleka i szczyptą tartej gałki muszkatołowej. Włożyć ziemniaki i gotować ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić, lekko rumieniąc, w łyżce masła lub margaryny, oprószyć 2 łyżkami mąki i przyrządzić rumianą zasmażkę. Dodać ją do ziemniaków, wymieszać, ewentualnie osolić i gotować na maleńkim ogniu przez 5 minut, mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem, przykryć wiórkami masła i zapiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

01.01.2012 17:05
super!

IKrakowianka

03.08.2011 21:35
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat