Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w orientalnym sosie
2. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
SOS:
1. Na patelnię z rozgrzanym olejem dajemy pomidory z puszki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę chili, wodę i brązowy cukier. Mieszamy.
2. Ostrą papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paseczki.
3. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę.
4. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
5. Warzywa dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
6. Do sosu wkładamy klopsiki i delikatnie mieszamy. Danie podajemy np. z ryżem.