Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody bananowo-borówkowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

banan duży dojrzały
borówka amerykańska 200 g
śmietana kremówka 400 ml
płynny miód do smaku
sok z cytryny 2 łyżki

Porada

Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody bananowo-borówkowe

Śmietankę schłodzić. Borówki przebrać, opłukać, odsączyć bardzo dokładnie i zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniku. Bardzo dojrzałego banana obrać ze skórki, pokroić w plastry i zamrozić w szczelnym pojemniku.

Zamrożone owoce przełożyć do blendera, wlać nieco miodu oraz sok z cytryny - na końcu wlać śmietankę i jak najszybciej zmiksować do uzyskania gładkiej kremowej masy. Najlepiej sprawdzają się blendery z funkcją kruszenia lodu.

Przełożyć lody do szczelnego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 02.09.2015 13:08
w sam raz na te niekończące się upały
Janina 01.09.2015 17:20
Pyszności, mniam;)
Malinka 01.09.2015 09:27
Na panujący za oknem upał... idealna propozycja!!!
Habibi 01.09.2015 07:19
Banan jest tu bardzo ważnym składnikiem, bo nie tylko daje smak i słodycz, ale też świetnie zagęszcza całość i dzięki niemu lody mają fajną konsystencję :)
Habibi 01.09.2015 07:15
Najważniejsze jest to, że składają się z kilku półproduktów, a nie z długiej listy chemicznych E...
Franciszek 31.08.2015 23:58
Pyszne lody
mirosława4 31.08.2015 19:50
domowe najlepsze
kuchcik89 31.08.2015 19:39
pycha, domowe lody smakują najlepiej :)
Wafelek2601 31.08.2015 17:28
pyszne lody
marcia7 31.08.2015 17:17
ciekawa fuzja smaków
agaK. 31.08.2015 17:00
Lody sobie robione, dobra rzecz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak