Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec malinowo-gruszkowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
mleko 1 szklanka
aromat rumowy kilka kropli
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania bez cukru
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 5 łyżek
mleko 3 szklanki
masło 3/4 kostki

Dodatkowo

galaretka agrestowa 2 opakowania
gruszki
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec malinowo-gruszkowy

Kroki postępowania

1
Z białek ubijam sztywną pianę.
Krok 1 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
2
Żółtka ucieram z cukrem na jednolitą masę, następnie dodaję miękkie masło i mieszam.
Krok 2 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
3
Teraz dodaję na przemian część mleka - miksuję, część mąki z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu rumowego - wszystko razem dokładnie ucieram.
Krok 3 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
4
Na koniec dodaję ubite białka i króciutko miksuję.
Krok 4 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
5
1/3 ciasta przekładam do oddzielnej miski, dodaję kakao - miksuję.
Krok 5 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
6
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy 36 x 25 i rozkładam na nim obrane i pokrojone gruszki oraz maliny (owoce oprószone mąką).
Krok 6 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
7
Na owocach rozprowadzam warstwę z kakao i wstawiam ciasto do piekarnika na 50-60min. w 170st.C
Krok 7 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
8
Masa budyniowa: w 1 szklance mleka mieszam budynie, cukier oraz mąkę, pozostałe mleko zagotowuję i gotuję budyń (studzę). W misce ucieram miękkie masło i dodaję po 1 łyżce ostudzonego budyniu - cały czas miksując do białości.
Krok 8 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
9
Przekładam masę budyniową na ostudzone ciasto i wstawiam do lodówki, aby masa stężała.
Krok 9 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto
10
Galaretki przygotowuję wg wskazań na opakowaniu, wylewam na ciasto i wstawiam do lodówki.
Krok 10 - Przekładaniec malinowo-gruszkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.09.2015 12:58
ciekawy pomysł na wyśmienite ciasto
Poison1988 02.09.2015 08:08
Świetne połączenie smaków :)
mysza75 31.08.2015 10:13
jakie dobre ciasto sama bym zjadła
Zdzisław 31.08.2015 10:02
smaczne słodkości
Maridka19 31.08.2015 09:17
Ale słodkości pyszne
ben-ka 31.08.2015 08:11
Musiało być pyszne !
Ewelina1991 31.08.2015 08:08
pysznie wygląda
Krzysztof15 31.08.2015 07:45
super wyglada
jagoda5913 30.08.2015 23:01
pięknie wygląda
Janina 30.08.2015 22:32
Pyszności;)
IKrakowianka 30.08.2015 22:08
świetne ciasto
agnieszka214 30.08.2015 21:09
dla mnie ciasta to super sprawa
irenka 30.08.2015 20:49
przepyszne ciacho ,zjadłabym kawałek
Mama niejadka 30.08.2015 20:20
Pyszne ciasto
kuchcik89 30.08.2015 19:59
wyglada smakowicie :)
Aannkaa82 30.08.2015 19:57
bardzo apetyczne ciacho :)
Betina#45 30.08.2015 19:39
Rewelacyjne ciacho ! mniam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak