Roladki z bakłażana z fetą

Roladki z bakłażana z fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bakłażan

    1/2 szt
  • ser feta

    10 dag
  • śmietana

    1 łyżka
  • czosnek

    1/3 ząbka
  • sól do smaku

  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • oliwa

Sos pomidorowy.

  • przecier pomidorowy

    150-200 ml
  • czosnek

    1/2 ząbka
  • oregano świeże

    1 łyżeczka ( siekane)
  • koperek

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z bakłażana z fetą
Ser feta rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek, wymieszać.
Krok 2 - Roladki z bakłażana z fetą
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i po 15 minutach opłukać, osuszyć.
Krok 3 - Roladki z bakłażana z fetą
Na plastry bakłażana włożyć porcję sera.
Krok 4 - Roladki z bakłażana z fetą
Zawinąć, spiąć wykałaczkami.
Krok 5 - Roladki z bakłażana z fetą
Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku.
Krok 6 - Roladki z bakłażana z fetą
Obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanej oliwie rumienić z obu stron na złoty kolor.
Krok 7 - Roladki z bakłażana z fetą
Sos pomidorowy. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy i dusić około 10 minut. Pod koniec wsypać posiekane oregano i koperek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem z roladek usunąć wykałaczki.
RenataZ-et
Roladki z bakłażana z serem feta podane w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego oregano i koperku są aromatyczne, bardzo smaczne i sycące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

26.08.2015 08:58
super przepis :)

olkaaa

26.08.2015 07:29
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat