Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka pomarańczowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1/2 kg
jajko 4 szt.
drożdże 5 dag
cukier 20 dag
mleko 3 łyżki
olej 3/4 szklanki
wódka 1 łyżka
pomarańcza 1 szt/duża
aromat pomarańczowy 1 szt
sól szczypta
tłuszcz do formy
mąka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka pomarańczowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże.
Krok 1 - Bułka pomarańczowa foto
2
Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułka pomarańczowa foto
3
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Krok 3 - Bułka pomarańczowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 26.08.2015 23:58
jaka puszysta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak