Przepis i sposób przygotowania na: Kapsalon - holenderski fast food
Przygotowanie sosu:
Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Przygotowanie kurczaka:
Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą do kebaba i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Przygotowanie pozostałych składników:
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
Pieczenie:
Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego!