Serowy drożdżowiec ze śliwkami

Serowy drożdżowiec ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    70 dag
  • cukru

    20 dag
  • maślanki

    300 ml
  • drożdży świeżych

    6 dag
  • soli

    szczypta
  • masła

    10 dag
  • żółtka

    5
  • konfitury z czerwonej porzeczki

    3 łyżki
  • śmietany 30%

    80 ml
  • śliwek węgierek

    30 dag
  • twaróg

    30 (pełnotłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, wsypać cukier, sól, walać maślankę i pokruszone drożdże. Delikatnie połączyć maślankę z drożdżami i odstawić całość na 15 minut. Dodać 3 żółtka, twaróg i konfiturę porzeczkową. Ucierać składniki mikserem dodając powoli roztopione gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na blachę wyłożyć ciasto drożdżowe. Po wierzchu posypać cząstkami śliwek i polać śmietaną roztrzepana z pozostałymi żółtkami i łyżeczką cukru. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 minut. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malaczarna23

30.03.2011 09:54
uwielbiam

Sarenka

03.03.2011 22:48
Drozdzowe zawsze i chetnie :)

Nina7

20.08.2010 18:30
Ze śliwkami... musi być pyszne:)

Ewa111

17.08.2010 19:36
Bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat