Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii i pieczarek.
1. Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.
2. Marchewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając. Warzywa powinny trochę zmięknąć. Potem je studzimy.
4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami, koperek, zioła prowansalskie, paprykę w proszku oraz ser żółty. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubijamy. Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.
6.Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.