Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w sosie orzechowo kokosowym z fasolką szparagową
Kurczaka kroimy w kostkę, czosnek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kurczaka tak, aby się ściął. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy (sambal oelek też). Smażymy całość ok.5 minut, po czasie dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Całość gotujemy na małym ogniu ok.10 minut.
FASOLKA SZPARAGOWA CURRY
Fasolkę gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-12 minut tak, aby była al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy fasolkę, wszystkie przyprawy oraz orzeszki. Smażymy ok.5 minut.
Danie można dodatkowo podawać z ryżem lub kuskusem.
U mnie bez dodatków, gdyż z powodu upałów stwierdziłam, że taki zestaw zdecydowanie nam starczy :)