Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier

    szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    opakowanie
  • śmietana

    łyżka
  • śliwki

    ok. 75 dag
  • białka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, pr. do pieczenia, margaryny, cukru i cukru waniliowego oraz jajek i śmietany ugnieść kruche ciasto. Włożyć je na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować je i włożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i wysypanej bułką tarteą. Sliwki bez pestek obsypać cukrem a następnie obtoczyć je w mące lub bułce tartej aby nie było zakalca. Śliwki wyłożyć na ciasto i piec ok. 30 min. W tym czasie ubić pianę z białek wraz z cukrem icukrem waniliowym. Pianę wyłożyć na śliwki i piec ciasto jeszcze ok 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

30.08.2011 19:58
Dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat