Marmolada z jabłek i dyni z pomarańczami

Marmolada z jabłek i dyni z pomarańczami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabka

    2 kg
  • dynia

    2 kg
  • cukier

    1 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • kwasek cytrynowy

    1/2 łyżeczki
  • pomarańcze

    2 szt
  • sok z cytryny

  • lukier

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną i pokrojoną dynię rozgotować na papkę (wlać jedynie na dno garnka 2-3 łyżki wody). Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zrobić syrop z cukru, wody i kwasku cytrynowego, włożyć do niego jabłka Gdy będą miękkie, dołożyć dynię i razem smażyć, mieszając, aż marmolada zgęstnieje. Pomarańcze umyć, lekko nakłuć skórkę, sparzyć dwukrotnie, następnie ugotować. Jedną pomarańczę obraną i jedną ze skórką (bez pestek) zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Zrobić lukier, włożyć do niego zmielone pomarańcze i smażyć do szklistości. Pod koniec dodać sok z cytryny. Połączyć z marmoladą z jabłek i dyni. Podsmażyć. Przełożyć do słoików i pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat