Ruloniki z ciasta francuskiego

Ruloniki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatów mrożonego ciasta francuskiego

    3 płaty
  • nektarynka

    1
  • winogrona

    10 dag
  • konfitury z czerwonej porzeczki

    8 dag
  • żółtko

    1
  • śmietany 30%

    50 ml
  • cukru kryształu

    10 dag
  • z połowy cytryny

    sok
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty ciasta rozłożyć na posypanej mąką stolnicy. Gdy się rozmrożą rozwałkować i podzielić na małe kwadraty.

Owoce umyć, osuszyć i obrać ze skórek. Podzielić na mniejsze części i przełożyć na patelnię. Dodać cukier i zasmażać owoce tak długo, aż osiągną konsystencję marmolady. Wyjąć do naczynia i ostudzić. Dodać konfiturę porzeczkową (chyba że ktoś ma jeszcze porzeczki to można je zasmażać z pozostałymi owocami) i sok z cytryny. Wymieszać.

Porcję przygotowanych owoców układać na brzegu każdego kwadratu. Zwijać każdą porcję ciasta francuskiego w rulon. Układać na blasze od pieczenia wyłożonej papierem. Każdy rulon posmarować śmietana roztrzepaną z jajkiem i posypać odrobiną cukru. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

03.04.2013 12:28
mm super;)!

monika154

06.09.2011 19:53
śiwetne

ilka_86

16.06.2011 08:42
świetne

IlonaAlbertos

02.03.2011 00:29
Uwielbiam takie smakołyki :) Aż ślinka cieknie na samą myśl :)

Aleksandra45

22.02.2011 15:40
super

Baska Kaska

11.02.2011 10:03
prosto i smacznie

iknkirke

08.02.2011 09:25
pycha

stokrotka

01.02.2011 13:53
super

cichor

17.08.2010 11:17
ale pychota :-)

Misiek1

17.08.2010 10:55
Uwielbiam ciasto francuskie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat