Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Udka na ryżu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka

udka kurczaka
6
przyprawa uniwersalna
2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
ryż
2 szklanki
cebula
2

zalewa

masło
100 g
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
ketchup
1 łyżka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda
4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka na ryżu

Kroki postępowania

1
Udka kilka godzin wcześniej zamarynować paprykami, majerankiem i wegetą. Odstawić do lodówki. Ryż opłukać i rozsypać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na to wysypać cebulę pokrojoną w paski.
Krok 1 - Udka na ryżu foto
2
Na wierzchu ułożyć udka.
Krok 2 - Udka na ryżu foto
3
Zalewa:
Do wody dodać masło i przyprawy oraz ketchup, a następnie zagotować.
Udka zalać zalewą.
Krok 3 - Udka na ryżu foto
4
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny.
Krok 4 - Udka na ryżu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak