Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    3 pęczki
  • bulion warzywny

    1 litr (około)
  • buraki czerwone

    3-4 szt
  • rzodkiewki pęczek

    1 pęczek (ok. 10 szt)
  • ogórek zielony

    1 szt (długi)
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • koperek

    1 pęczek
  • Szczypiorek cienki

    1 pęczek
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • zsiadłe mleko

    1 litr
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • cukier

  • masło

    2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinę płuczemy, łodyżki i liście siekamy, a buraczki od botwinki kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na maśle. Czerwone buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Również na tarce ścieramy ogórka i rzodkiewki. Do bulionu dodajemy podsmażoną botwinę oraz starte warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do bulionu dodajemy jogurt i zsiadłe mleko oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby chłodnik się schłodził.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

26.07.2015 23:00
Uwielbiam wygląda smakowicie

berys18

24.07.2015 10:00
smaczny chłodnik

Wiesława1

24.07.2015 08:07
pyszna zupka

Jadwiga/Jaga85

23.07.2015 23:30
piękny kolorek

bogusia 82

23.07.2015 22:22
Pyszny,wygląda kusząco:)

cukiereczek

23.07.2015 17:09
apetycznie wygląda

Monika-twin

23.07.2015 15:37
uwielbiam taka zupke.

w mojej kuchni

23.07.2015 14:56
pyszne jedzonko do zjedzenia

wyattearp

23.07.2015 12:55
uwielbiam chłodniki

aginaa

23.07.2015 12:47
zjadłabym w ten upał

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat