Przepis i sposób przygotowania na: Morelowe muffinki z kruszonką
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy)
W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i jogurt. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube kastę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i posypujemy kruszonką.
Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.
Studzimy na kratce.