Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z agrestem
Kroki postępowania
W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy oczyszczony agrest i gotujemy ok. 5 minut. Musimy pilnować żeby agrest się całkowicie nie rozpadł.
Żółtka jaj ubijamy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i skórkę otartą z limonki – mieszamy. Do masy dodajemy podsmażony, odcedzony z syropu agrest. Wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy na podpieczony spód ciasta.
Tarte studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na tarte. Na wierzch układamy owoce, posypujemy listkami mięty.
Przechowujemy w lodówce.