Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kwiaty cukinii nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami
Kuskus zalewamy gorącym wywarem z warzyw, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Szalotkę, cukinię i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy szalotkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy kilka minut.
Do kuskusu dodajemy listki bazylii, podsmażoną cebulkę i cukinię oraz suszone pomidory. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i serek fromage. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki farszu dobrze się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry i podsmażany na oliwie z suszonych pomidorów. Delikatnie solimy. Pomidory suszone i świeże kroimy w kostkę. Na talerzach układamy plastry cukinii, posypujemy pomidorami i listkami bazylii. Na sałatce układamy upieczone kwiaty cukinii.