Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciastka Pychotki

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód

wafle ryżowe
1
orzechy nerkowca
100 g
mleko
1/4 szklanka
ksylitol
1 łyżka

Masa jaglana

kasza jaglana
100 g
masło
1 łyżka
mleko
1 szklanka
mleko
4 łyżki
daktyle
4 sztuki - zblendowane
kakao
1 łyżeczka
ksylitol
1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
słodki ser typu włoskiego
150 g - zblendowany

dodatkowo

dżem porzeczkowy
4 łyżeczki
wafle ryżowe
1
czekolada gorzka
4 kostki
masło orzechowe
1 łyżeczka
mleko
6 łyżek
ksylitol
1 łyżeczka
truskawki
kilka sztuk
stewia
kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Pychotki

Kroki postępowania

1
Nerkowce moczymy w mleku przez około 2 godziny. Odcedzamy, a mleko spod nekrowców dodajemy do mleka, w którym będziemy gotować kaszę.
Nerkowce blendujemy na gładką masę z łyżką ksylitolu. Do gładkiej masy dodajemy pokruszonego wafla ryżowego i dokładnie mieszamy.
Krok 1 -  Ciastka Pychotki foto
2
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu z łyżką masła do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
. Kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy puree daktylowe i kakao. Do drugiej dodajemy ksylitol, 4 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Obie masy blendujemy na gładkie kremy. Do jasnej waniliowej masy dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
Każdą z mas dzielimy na 4 równe części- przygotujemy 4 desery. Za pomocą ringa składamy desery.
Na dnie wykładamy porcję masy z nerkowców i wafli ryżowych. Następnie porcję masy jaglano-czekoladowej. Kolejna będzie masa serow-jaglana. Na samym końcu wykładamy łyżeczkę dżemu z porzeczki. Zdejmujemy ring.
Krok 2 -  Ciastka Pychotki foto
3
Na wierzchu każdego deseru kruszymy 1/4 wafla ryżowego.
Nad gorącą kąpielą wodną topimy czekoladę z masłem orzechowym, mlekiem i ksylitolem. Płynną polewą zdobimy każdy deser.
Ciasta dekorujemy truskawkami i listkami setwii. Smacznego!
Krok 3 -  Ciastka Pychotki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.07.2015 09:16
bardzo apetyczne
Ewa Wojtaszko 11.07.2015 08:54
to musi być pyszne !
IKrakowianka 10.07.2015 23:43
Wygląda rewelacyjnie
Mama niejadka 10.07.2015 21:21
Pyszne ciastka
irenka 10.07.2015 20:24
fajny przepis,na pewno pyszne ciasteczka
asienka15 10.07.2015 20:00
wspaniałe...
marenka 10.07.2015 19:36
wygląda smakowicie
olkaaa 10.07.2015 19:02
bardzo fajne
Renata9 10.07.2015 17:02
Bardzo smaczny deserek :-)
aginaa 10.07.2015 16:20
musi byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak