Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka grzybki nadziewane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
margaryna 250 g
śmietana 18 proc 1 szkl

krem

mleko 2 szkl
budyń waniliowy 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 4 łyżki
masło 200 g

dodatkowo

czekolada mleczna 1 szt
mak 2-3 łyżki
białko 1 szt

Porada

Ciasteczka przechowujemy w lodówce. Ilość uzależniona jest od wielkości foremek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka grzybki nadziewane

Kroki postępowania

1
Zrobienie grzybków jest pracochłonne. Najlepiej jeśli zaczniemy przygotowywać je dużo wcześniej. Powinny poleżeć dzień czy dwa aby nabrały odpowiedniej wilgoci. Pracę zaczynamy od przygotowania ciasta. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dołek. Do środka wlewamy śmietanę i ścieramy margarynę na tarce. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrami. W pozostałej części rozprowadzamy budyń. wlewamy mieszankę na wrzące mleko i gotujemy przez chwilę ciągle mieszając. Gotowy budyń wylewamy na talerz i odstawiamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Połowę wałkujemy bardzo cienko jak na pierogi. Żeby oszczędzić czas na wycinaniu foremką kółek, układamy je bardzo blisko siebie i nakrywamy ciastem. Dociskamy wałkiem lub dłonią.
Krok 1 - Ciasteczka grzybki nadziewane foto
2
Na dużej blaszce układamy „do góry nogami” 20 malutkich foremki do babeczek. Na nich umieszczamy po jednym krążku z ciasta, dociskamy aby utworzyły zgrabną kopułkę.
Krok 2 - Ciasteczka grzybki nadziewane foto
3
Drugą część ciasta również cienko wałkujemy, nakładamy na duże foremki aby powstało nam kolejne 20 kółek. W każdym robimy po środku niewielki otwór. Możemy użyć tylki cukierniczej z większą, okrągłą końcówką. Tak powstałe spody do grzybków układamy na blaszce do pieczenia.
Krok 3 - Ciasteczka grzybki nadziewane foto
4
Ostatnią część grzybków czyli „nogi” przygotowujemy z pozostałych skrawków ciasta. Formujemy 20 niewielkich wałeczków przy czym każdy zawężamy z jednej strony. Powinny być dość cienkie abyśmy mogli nabić na nie „kapelusze”. Grubsze końce maczamy w białku a potem w maku. Układamy na blaszce. Wszystkie elementy pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Ciasteczka powinny być blade. Zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - Ciasteczka grzybki nadziewane foto
5
W kolejnym etapie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki nakładamy ją na „kapelusze” naszych grzybków. Nie polecam używania pędzelka, ponieważ pozostawia ślady a wierzch powinien być gładki. Możemy wstawić je do lodówki aby czekolada szybciej stężała.
Krok 5 - Ciasteczka grzybki nadziewane foto
6
Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Tak przygotowanym kremem napełniamy „kapelusze” i doklejamy wcześniej przygotowane spody. „Nogi” umieszczamy w otworkach. Podczas pieczenia trochę się odkształcają więc możemy dopasować je na dwa sposoby. Ostrym nożem delikatnie skrobiemy końcówkę lub powiększamy otworek w grzybku.
Krok 6 - Ciasteczka grzybki nadziewane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 04.07.2015 22:56
Dziękuję bardzo :) Zrobiłam je na Komunię chrześnicy i szwagier prawie wszystkie zjadł ;)
joanna30 04.07.2015 21:40
Super ciasteczka :)
ewelinapac 04.07.2015 21:39
świetne ciastka
agnieszka214 04.07.2015 20:49
moje ulubione grzybki
Pani Domu 04.07.2015 20:37
świetne grzybki
Janina 04.07.2015 20:14
Fajne ciasteczka;')
mirosława4 04.07.2015 19:18
zapewne pracochłonne ale warto ... :)
bertpvd 04.07.2015 18:12
Świetny przepis
2milutka 04.07.2015 18:03
fajne grzybeczki
Gracer 04.07.2015 16:36
cudne grzybki
jagoda5913 04.07.2015 15:25
Pracochłonne ale piękne efekty
pajbek 04.07.2015 15:02
Pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak