Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe bez wyrastania

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 450 gram
olej 1/3 szklanki
drożdże świeże 60 gram
mleko 3/4 szklanki
cukier 2 łyżki
jajko 2
sól szczypta

Dodatkowo

truskawki świeże 40 dag
rabarbar 2 łodygi
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki

kruszonka

masło 75 gram
mąka pszenna 100 gram
cukier puder 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe bez wyrastania

Rabarbar pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia.

Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie, żeby powstały grudki.

Do miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia.

Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką.

Piec około 40 minut w temp. 175 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.03.2016 11:55
wygląda świetnie
Ela15 15.02.2016 09:52
świetny przepis
paula191919 30.07.2015 12:35
Pychotka! Smaczniutke!
adelajda 02.07.2015 10:02
moje ulubione ciasto :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak