Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smalec z gotowanym schabem

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina
400 g
schab
300 g
cebula
1 szt
czosnek
2 zabki
jabłka
1 małe szt
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 szt
Sklep Prymat
pieprz
kilka ziaren
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku
majeranek
1 lyzka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z gotowanym schabem

Kroki postępowania

1
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Włożyć schab. Gotować około 30 minut.
Krok 1 - Smalec z gotowanym schabem foto
2
Ostudzić, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę.
Krok 2 - Smalec z gotowanym schabem foto
3
Słoninę zmielić w maszynce do mięsa. wrzucić do rondla o grubym dnie. Wytapiać na małym ogniu.
Krok 3 - Smalec z gotowanym schabem foto
4
Gdy smalec już się wytopi i ładne drobne skraweczki się lekko zarumienią, wrzucić posiekane w drobną kostkę jabłko.
Krok 4 - Smalec z gotowanym schabem foto
5
Gdy zmięknie i lekko się rozpadnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony schab. Zdjąć z ognia. wymieszać. Ostudzić, ponownie zamieszać i przełożyć do szczelnego słoika
Krok 5 - Smalec z gotowanym schabem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.10.2015 16:00
takiego nie jadłam :)
Rysia 21.06.2015 20:22
Dziękuję,nie doczytałam dokładnie.
Alex_M 20.06.2015 14:17
w piątym :)
anemon 19.06.2015 22:45
Kromka chleba z domowym smalcem smakuje znakomicie.
Franciszek 19.06.2015 18:41
Lubie taki smalczyk
Malinka 19.06.2015 17:21
Och, taki smalec smakuje pewnie wybornie!
Janina 19.06.2015 15:51
Pyszne smarowidło, do tego ogórek kiszony;)
Beatris 19.06.2015 15:05
Miało być oczywiście "smalczyk" - myślę o jednym, piszę co innego, przepraszam:)
Sroczka 19.06.2015 15:04
Zjadłabym taki smalec do chlebka.
Beatris 19.06.2015 14:31
Domowy schabik na bogato... Kalorycznie, ale przepysznie:)
Rysia 19.06.2015 14:28
Smaczny przepis,a kiedy dodajesz schabik .? Myślę,że w 3-4-tym kroku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak