Kwaszone ogórki Marysi

Kwaszone ogórki Marysi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    1 łyżka
  • przyprawa do zup

  • masło

  • sól, pieprz

    do smaku
  • kostka rosołowa

    1 warzywna
  • ogórki

    1 kg
  • ryż

    2 (w torebkach)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki kwaszone, jeśli są duże, obrać, opłukać, wydrążyć i obgotować we wrzątku. Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami masła. Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Ryż wymieszać z cebulą i posiekanymi jajkami oraz natką. Doprawić do smaku. Nadziewać połówki ogórków i układać je w natłuszczony rondlu, polać rosołem z kostki i dusić do miękkości. Na koniec do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką i podgrzewać na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem można dodatkowo posypać posiekaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

06.10.2010 09:45
Intrygujące .... może warto spróbować ...

plocia

17.08.2010 09:19
z kostką rosołową hmmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat