Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róża ucierana z cukrem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki dzikiej róży 100 gram
cukier 200 gram
sok z cytryny 1/4 szt

Porada

Uwaga! Płatki róży ważymy i dajemy zawsze 2 razy więcej cukru od wagi róż.

Przepis i sposób przygotowania na: Róża ucierana z cukrem

Płatki róży wykładamy na 2 godziny na biały materiał, aby usunąć robaczki. Oczyszczone płatki róży przekładamy do makutry, zasypujemy cukrem i ucieramy je 10 minut, po tym czasie dodajemy odrobinę soku z cytryny ( nie wolno przesadzić ja na tą ilość daje ½ łyżeczki ) i ucieramy jeszcze 10-15 minut, lub do momentu kiedy kryształki cukru nie będą wyczuwalne w smaku.

Tak przygotowane płatki przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce – u mnie jeden słoiczek zawsze stoi do tłustego czwartku i nic mu się nie dzieje ( płatki róży mogą tylko zmieniać kolor, ale jest to normalny proces ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak