Przepis i sposób przygotowania na: Lody figowe z serem chipsem i sosem sherry Tomasza Dekera
Pieczone figi: sherry z cukrem zagotować. Figi umyć i ułożyć w głębszej blaszce tak, by się ze sobą nie stykały. Zalać je połową przygotowanego sosu. Zapiekać w temp. 160°C przez ok. 15–20 min (w zależności od dojrzałości fig). Następnie schłodzić.
Chips serowy: Starty parmezan zapiec w temp. 160°C, aż do uzyskania złocistego koloru. W doborze formy chipsa należy skorzystać z szablonu.
Sos sherry: Cukier z sherry gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji delikatnego syropu.
Lody o smaku zapiekanej figi: Figi zapiekać w piecu w temp. 170°C przez ok. 20 min. Następnie zblendować na purée. Lody sporządzić klasyczną metodą, dodając do nich purée z fig.