Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z gruszkami i masą kawową
2. Przygotowanie ciemnego biszkoptu: ciemny biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko razem z mąką i proszkiem do pieczenia przesiewamy również kakao. Czas jak i temperatura pieczenia jest taki sam jak w przypadku jasnego biszkoptu.
3. Przygotowanie masy gruszkowej: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim gruszki (ok 10 minut). Gdy gruszki będą już miękkie, ściągamy je z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
4. Przygotowanie masy kawowej: 2 szkl mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń trzymamy na ogniu tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy wystudzony budyń. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (kilka kropel!), studzimy i powoli wlewamy do utartego masła. Na koniec dodajemy spirytus i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników.
6. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy, wykładamy tężejącą galaretkę gruszkową i ponownie przykrywamy masą kawową. Na masę kładziemy biszkopt kakaowy, nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem kawowy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą.
7. Ciasto najlepiej smakuje po ok 1 dniu leżenia w lodówce, ale zdecydowanie polecam go jeść, gdy jest w temp. pokojowej.
SMACZNEGO :-)