Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z duszoną cebulką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 2 szt
cebula 2 szt
czosnek 1 ząbek
sok pomarańczowy 50 ml
wino białe wytrawne 50 ml
sól
pieprz
cytryna
mąka 1 łyż
tymianek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z duszoną cebulką

Karpia płuczemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Nacinamy lekko skórkę. Oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Obraną cebulę kroimy w piórka. Czosnek rozgniatamy w prasce. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie wlewamy sok i wino. Podgrzewamy do redukcji płynu. Na dnie naczynia do zapiekania wykładamy cebulę. Na cebulce układamy rybę. Zapiekamy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.09.2016 15:12
Dobra ryba
2milutka 22.05.2015 11:43
jeszcze takiego nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak