Ciasto zakonnica

Ciasto zakonnica

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    4
  • mąka

    1 szklanka
  • ocet

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do poieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Polewa:

  • kakao

    3 łyżeczki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • woda

    1 szklanki
  • nalewka wiśniowa

    1 kieliszek
  • margaryna

    100 g
  • śmietany 30%

    2
  • śmietanki fix

    3
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto: jajka miksujemy z cukrem .Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet-wszystko razem mieszamy i pieczemy w 180 stopniach ok:30 min

Polewa: wodę wlewamy do garnka który stoi na ogniu .
dodajemy margarynę , cukier kakao i to razem mieszamy na ogniu potem dodajemy nalewkę mieszamy na jednolitą masę .
gdy ciasto się już upiecze robimy w nim dziurki widelcem i polewamy polewą .
odstawiamy ciasto aż wystygnie

Krem :
śmietanę mieszamy , potem dodajemy cukier puder i śmietankę fix .
Wykładamy na wierzch ciasta .
Ciasto możemy posypać kakao.
Odstawić do lodówki aż będzie dobrze stężałe .


Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

10.09.2011 12:15
super

iwona332

10.09.2011 12:15
super

Boguśka1

14.10.2010 20:43
fajne ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat