Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowe z mascarpone
Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.
2.
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wsypując w trakcie cukier puder, wymieszać delikatnie z mascarpone-uważając aby nie "przebić" masy bo się zważy, połączyć z malinami, wymieszać.
3.
Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą .
4.
Galaretki rozpuścić w 750 ml przegotowanej gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
5.
Przełożenie: Jeden płat ciasta nasączyć połową ponczu rozsmarować 3/4 kremowej masy, przykryć biszkoptem, znów nasączyć, rozsmarować resztą kremu rozsypać maliny, zalać tężejącą galaretką , wstawić na całą noc do lodówki.