Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bułki z sezamem (6 szt)

mąka pszenna
350 g
mleko
100 ml
cukier
1 łyżeczka
drożdże
10 g
masło
1 łyżka
sól
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
jajko
do posmarowania
sezam

Marynowany kurczak

pierś z kurczaka
500 g
oliwa
2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
0,5 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Sklep Prymat
limonka
sok z połowy

Dodatkowo

papryka czerwona
1 szt
Mieszanka:
warzyw na patelnię z ziołami i papryką 200 g
cebula czerwona
1 szt
pomidor
ogórek
ser żółty
keczup
majonez

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Kroki postępowania

1
Bułki z sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło).
Krok 1 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
2
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C.
Krok 2 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
3
Marynowany kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez.
Krok 3 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darmiona 14.05.2015 20:48
Mniam ja uwielbiam domowe hamburgery
Katarzyna59 14.05.2015 18:35
pychotka!!!
Justi2401 14.05.2015 15:39
Ale bym się wgryzła w takiego burgera :D
Anna133 14.05.2015 14:46
wyglądają wspaniale ;)
marcia7 14.05.2015 14:36
ta limonka brzmi nieźle
jasiek 14.05.2015 14:15
dobry smak
VioletoweKucharzenie 14.05.2015 13:54
Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak