Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1/2 kostki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • jajka

    2
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • nie cała 1/2 szklanki zimnej wody

  • kakao

    2 łyżki
  • 500 ml śmietany kremówki (30%).

  • 2 śmietan-fixy

  • 3 łyżki cukru pudru

  • sok z 1 cytryny

  • czekolada gorzka

    1/2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębkość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełozyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ELWIRA2

25.09.2010 21:35
Kiedyś jadłam to ciasto i bardzo mi smakowało. Postanowiłam sama też spróbować go przyrządzić. Dzisiaj go zrobiłam i potwierdzam, że jest rewelacyjne, chociaż trochę czasochłonne. Mój synek zajadał ze smakiem :-))

danusia19671

24.09.2010 14:12
Super ciasto

misia53

29.08.2010 23:04
Pychota!

Agnieszka_B

14.08.2010 20:58
Wygląda super i pewnie jest pyszny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat