Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żurek
cebula biała 1
czosnek 2 ząbki
jajko 2
śmietana 18 proc
boczek wędzony 20 deko
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Na pół kubka żurku nie cała połowa garnka wody. Żurek mieszamy wlewamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy pierz kulki, majeranek czosnek.
Krok 1 - Żurek  foto
2
Boczek surowy wędzony. kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z żurkiem.
Krok 2 - Żurek  foto
3
Cebulkę siekamy z czosnkiem i smażymy na patelni.
Krok 3 - Żurek  foto
4
żurek gotujemy 20 minut, pod koniec dajemy usmażoną cebulkę, możemy zagęścić mąką z wodą ( ale malutko), zaprawiamy śmietaną. Ja także pod koniec dodałam jedną parówkę i ugotowane jajka na twardo.
Krok 4 - Żurek  foto
5
Ugotowane miękkie ziemniaki tłuczemy. podajemy z żurkiem.
Krok 5 - Żurek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 07.05.2015 16:18
pyszna zupka
Wacław 07.05.2015 14:05
bardzo lubie taki żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak