Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami po chińsku
Kurczak z ryżem po chińsku to przepis, dzięki któremu:
- szybko zrobisz pyszny obiad,
- zjesz danie w stylu orientalnym,
- sam możesz zdecydować o stopniu pikantności swojego dania,
- nie musisz zamawiać jedzenia w knajpce,
- masz domowy, smaczny posiłek.
Kurczak z warzywami po chińsku:
1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa, zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
3. Na tłuszcz pozostały ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszankę warzyw i smażymy do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
4. Doprawiamy do smaku solą, słodką i ostrą papryką oraz curry, dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.
5. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami.