Przepis i sposób przygotowania na: Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem
Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem, to:
- pomysł na szybkie danie do pracy lub obiad;
- przepis dla osób, które nie spędzają dużo czasu w kuchni
- prosta propozycja obiadowa, która posmakuje każdemu.
1. Ryż ugotować z kurkumą na sypko. Następnie dobrze odsączyć, odcisnąć z resztek wody i odstawić.
2. W międzyczasie pokroić kurczaka na kawałki, wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, paprykę pokroić w paseczki, chilli drobno posiekać, dymki pokroić drobno (trochę zielonej części odłożyć na potem).
4. Olej słonecznikowy rozgrzać w woku. Włożyć kurczaka z marynatą, smażyć szybko na dużym ogniu aż się zrumieni. Dodać paprykę, dymki, chili i smażyć 2 minuty. Następnie porcjami wsypywać ryż cały czas mieszając. Dodać startą marchewkę, wymieszać, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, smażyć 2 minuty.
5. Gotowe. Na miseczkach posypać zieloną częścią dymki. I co trudne?