Przepis i sposób przygotowania na: Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy
Kroki postępowania
Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Przepis znajdziecie tutaj : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/282890/roze-z-parzonego-ciasta.html
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.
Owoce umyć i pokroić.
Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.