Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 1/2 kg
jajko 3 szt.
cukier 15 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
margaryna 15 dag
sól do smaku

Składniki na nadzienie

jabłka 1 kg
tłuszcz do formy

Składniki na kruszonkę

mąka 10 łyżek
cukier 10 łyżek
olej 10 łyżek
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Z dwóch łyżek mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i szczypty soli przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do rozczynu wsypać mąkę, dodać jajka utarte z cukrem i wyrabiać przez 10 minut z dodatkiem ciepłego mleka. Następnie wlać stopiony, wystudzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto
2
Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto
3
Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto
4
Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.09.2016 19:58
Dobre drożdźowe
Cynamonka 02.05.2015 21:03
Dzisiaj też robiłam drożdżowy ale z rabarbarem :D
bietka 02.05.2015 20:59
smaczne ciacho :)
2milutka 02.05.2015 20:50
Placuszek jak u mamy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak