Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec śnieżny
Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy ( 38 x 23). Równo rozsmarować i piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.
Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do schłodzenia.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć na zimny mak. Schłodzić.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus do smaku. Wyłożyć na masę śmietanową.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.