Makowiec śnieżny

Makowiec śnieżny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Masa makowa

  • mak

    250 g suchy mielony
  • cukier

    100 gram
  • białka

    3 sztuki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • bułka tarta

    1 łyżeczka
  • mleko

    150 ml
  • bakalie

    3/4 szklanki
  • aromat migdałowy

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    2 łyżki

Masa orzechowa

  • masło

    200 gram
  • cukier puder

    80 gram
  • cukier waniliowy

  • żółtka

    3 sztuki
  • orzechy włoskie

    150 gram mielone
  • mleko

    1/2 szklanki
  • spirytus

Dekoracja

  • czekolada gorzka

    4 kostki
  • śmietana kremówka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy ( 38 x 23). Równo rozsmarować i piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.
Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do schłodzenia.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć na zimny mak. Schłodzić.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus do smaku. Wyłożyć na masę śmietanową.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

14.12.2015 15:52
wygląda imponująco

Jagódka77

01.05.2015 10:47
wygląda rewelacyjnie, wyobrażam sobie jak smakuje

gusia1000

23.04.2015 03:07
Piękny , jak z obrazka.

Jadwiga/Jaga85

22.04.2015 22:17
Jak zawsze śliczny!

mysza75

22.04.2015 17:07
co za pyszne i piękne ciacho

wyattearp

22.04.2015 12:24
apetyczny kąsek

Mniam

22.04.2015 11:39
Ciasto nie dość, że przepyszne to jeszcze pięknie wygląda :)

Hrabina w kuchni

22.04.2015 10:37
Wygląda przepysznie!

Seba

22.04.2015 10:02
extra ciacho

kloruś

22.04.2015 10:01
wygląda fantastycznie! zjadłabym oczami!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat