Przepis i sposób przygotowania na: Londyńczyk z rabarbarem
Połamać ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić na mokry piasek. Wyłożyć masą spód formy, przyciskając palcami. Schłodzić formę w lodówce. Rozgrzać piecyk do 180ºC. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem. Wstawić do piecyka i piec ok. 40 min - wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod spodem miękkawy.
Zmieszać wino/wodę, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do płytkiej formy, zalać przygotowanym gęstym syropem i piec pod przykryciem przez 30 – 40 min w 180 st. C, aż zmięknie. Odlać syrop do rondelka, a rabarbar pozostawić w foremce. Zagotować syrop, zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i mieszając trzepaczką (energicznie i sprawnie, żeby nie powstały \"gluty\") dodać do syropu. Syrop powinien prawie od razu zgęstnieć; gdyby nie zmienił wyraźnie konsystencji, można dodać dodatkowe 0,5 łyżeczki skrobi zmieszane z łyżeczką wody. Zdjąć syrop z ognia, zalać rabarbar powstałym kisielem i całość schłodzić. Przełożyć na wierzch zimnego, upieczonego sernika i całość ponownie schłodzić.